Den historiska väntan är över – Sverige har en ny regering

Den 9 september 2018 genomfördes riksdagsvalet. 131 dagar senare, 18 januari, fick Sverige en ny regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Aldrig tidigare har Sverige haft en sådan lång period med en övergångsregering.

I Månadens tema plockar vi upp ämnen som är aktuella just nu, och denna gång har vi arbetat i rekordfart. För bara fem dagar sen valdes Stefan Löfven till statsminister och igår publicerade vi januaris tema: Ny regering i Sverige. Det handlar om den spännande och historiska period då Sverige väntade på en ny regering. Temat kommer bland annat att ta upp dessa frågor:

  • Varför tog det så lång tid att bilda en ny regering?
  • Vad är en talmansrunda?
  • Vad är det för skillnad mellan sakpolitik och idépolitik?
  • Vad innebär den nya regeringsbildningen för det svenska politiska systemet?

Dina elever får även läsa om hur samarbetet mellan S, MP, C och L ser ut, i den så kallade januariöverenskommelsen, och vad det innebär i olika politiska frågor. Vilka partier står bakom slopandet av värnskatten, och vilka vill underlätta för föräldrar att ta ledigt under sina barns skollov?

Månadens tema hittar du i Digilär SO-läromedel, Geografi, Historia, Religionskunskap och Samhällskunskap för högstadiet och Digilär Samhällskunskap för gymnasiet! Är du redan inloggad i Digilär kan du klicka på länkarna så kommer du direkt till läromedlet.

Har du inte testat Digilär förut?
Prova gratis i 30 dagar!

Skapa ett testkonto här och kom igång direkt!

Senaste nyheter

Andra inlägg i Månadens tema

Relaterade produkter

Ge
Geografi Högstadiet
Hi
Historia Högstadiet
Re
Religionskunskap Högstadiet
Sh
Samhällskunskap Högstadiet
SO
SO-läromedel Högstadiet
Sh
Samhällskunskap Gymnasiet

Press

Här hittar du pressmaterial, till exempel vår logotyp och broschyrer, samt information om kontaktpersoner.

Pressmaterial

Nyhetsbrev

Missa inga viktiga uppdateringar, roliga lektionstips eller annan information – prenumerera på våra nyhetsbrev här!

Prenumerera