Fem glada kvinnor

Lektionstips – inför internationella kvinnodagen 8 mars

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen runt om i världen. Dagen uppmärksammades första gången av FN 1975. Två år senare antog FN en resolution som rekommenderade ett allmänt firande av kvinnodagen.

– Internationella kvinnodagen är en dag att reflektera över framsteg, att kräva förändring och att fira framstående men vanliga kvinnor som spelat en ovanlig och extraordinär roll i historien, skriver FN på sin hemsida.

Vi guidar dig till avsnitt i våra läromedel som du kan använda i undervisningen i samband med uppmärksammandet av internationella kvinnodagen.

OBS! Länkarna nedan fungerar bara om du är inloggad på Digilärs läromedel och har licens till det aktuella läromedlet. Är du nyfiken på våra läromedel men saknar licens till Digilär? Skaffa ett gratis testkonto redan i dag, och prova på allt material helt kostnadsfritt i 14 dagar!

Årskurs 4-6

Årskurs 7-9

 • Samhällskunskap
  I arbetsområdet Information och kommunikation finns ett spännande kapitel om Kvinnor och män i media.
 • Fysik
  Läs om den första kända kvinnliga fysikern Marie Curie (1867-1934). Hon föddes i Polen och utmärkte sig tidigt i skolan med en enastående studieförmåga.
 • Historia
  Läs ett avsnitt ur Sveriges historia som handlar om yrkeskvinnorna – med texter och bilder om drottningar, adelsdamer, städernas kvinnor m.m.
 • Religionskunskap
  Åtta intressanta avsnitt i kapitlet Är Gud en kvinna? Läs om kvinnliga gudar, jämställdhet, religiösa kvinnliga förebilder m.m.

Gymnasiet

 • Svenska 1
  I kapitlet Tjej och rebell kan du läsa om unga kvinnors uppror, feminismens historia, viktiga årtal i kvinnohistorien m.m.
 • Historia
  Läs om Suffragetterna – de engelska kvinnornas kamp för kvinnlig rösträtt.
 • Samhällskunskap 1, 50 p & 100 p
  Avsnitt 5 och 6 i kapitlet Kön, klass, socioekonomisk grupp tar upp den sociala könsuppdelningen och vilka skillnader det finns mellan män och kvinnor när det gäller lön, utbildning m.m.
 • Samhällskunskap 1, 100 p
  Läs om feminism och kampen för kvinnlig rösträtt i ett kapitel inom arbetsområdet Ideologierna.
 • Engelska 6
  Kapitlet Inspirational people bjuder på inspirerande textavsnitt om framstående kvinnor som Oprah Winfrey, Malala och Rosa Parks.

Senaste nyheter

Andra inlägg i Nyheter

Press

Här hittar du pressmaterial, till exempel vår logotyp och broschyrer, samt information om kontaktpersoner.

Pressmaterial

Nyhetsbrev

Missa inga viktiga uppdateringar, roliga lektionstips eller annan information – prenumerera på våra nyhetsbrev här!

Prenumerera